Imieniny: Jarosław / Konrad / Bartosz

Małe miasto dużych możliwości

BIP

Skwer historyczny na „granicy”

Wersja do wydrukuWyślij znajomemuWersja PDF
Miejsce, w którym powstanie skwer historyczny

Miejsce, w którym powstanie skwer historyczny Nowe Skalmierzyce pięknieją z roku na rok. Estetykę miasta w dużej mierze podniosły inwestycje związane z założeniem nowych terenów zielonych oraz rekreacyjnych bądź też rewitalizacją już istniejących. Do ważniejszych przedsięwzięć w tym zakresie  w ciągu ostatnich paru lat należą utworzenie ogródka jordanowskiego przy ulicy Kolejowej, zagospodarowanie parku przy zbiegu ulic Krótkiej i Kamiennej, nowa aranżacja plantów przy ulicy Kaliskiej czy zmiana wizerunku Skweru Czytelnika obok Biblioteki Publicznej Gminy i Miasta. Jak się okazuje, na tym nie kończą się plany skalmierzyckiego samorządu, który właśnie uruchomił przetarg na kolejne zadanie związane z zagospodarowaniem mało dotychczas estetycznego miejsca – renowacji ma zostać poddany teren przy budynkach komunalnych na tzw. granicy przy ulicy Kaliskiej 2 i 4. Aranżacja skweru będzie dopełnieniem zakończonej niedawno rewitalizacji obu budynków. Teren przypomina dziś bowiem plac po budowie.Projekt zagospodarowania skweru

Skwer, który ma tu powstać do końca listopada br. ma duże znaczenie historyczne,  odnoszące się do wydarzeń sprzed 200 laty, kiedy to na mocy traktatu wiedeńskiego pod Skalmierzycami wytyczono granicę pomiędzy Prusami a Rosją. To właśnie tu mieściły się budynki jednego z dziewięciu granicznych urzędów celnych a przejście z roku na rok systematycznie się rozbudowywało i rozwijało, co w konsekwencji doprowadziło do powstania Nowych Skalmierzyc. Do tej historii nawiązywać będą specjalne plansze informacyjne, które pojawią się na murkach ze starej cegły. Atrakcją miejsca mają być również budki wartownicze ze strażnikami pruskim i rosyjskim oraz ustawiony pomiędzy nimi słup graniczny.

Projekt zagospodarowania skweruTeren, oprócz walorów historycznych i edukacyjnych, ma być również miejscem wypoczynku dla mieszkańców przyległych kamienic i rozrastających się obok bloków a także dla turystów. W ramach inwestycji powstanie zatem nowa zieleń a stara zostanie częściowo zaadaptowana. Pojawią się ławki, ławostoły, kosze na śmieci, słup ogłoszeniowy oraz cokół z mosiężnym zegarem słonecznym, który stanie w centralnej części deptaka. Alejki skweru wyłożone będą kostką granitową połączoną z płytami betonowymi. Całość uzupełni odpowiednie oświetlenie.

Co ważne, w inwestycję wpisane jest również położenie chodnika wzdłuż ulicy prowadzącej na osiedle, co znacznie podniesie poziom bezpieczeństwa mieszkańców tych terenów.