calendar 28 March 2024

RSS

Biuletyn Informacji Publicznej

Flaga Unii Ewuropejskiej

Unia Europejska

Dofinansowania
z budżetu państwa

Grafika dekoracyjna przedstawiająca wygląd budynku będącego urzędem

09 Grudzień 2014

Stary Dwór Chotów w przewodniku Gault&Millau

Po Australii, Hong Kongu i Węgrzech, Polska jest dziesiątym krajem, w którym z początkiem grudnia został wydany przewodnik po restauracjach Gault&Millau – jeden z najbardziej wpływowych na świecie. Wśród uhonorowanych znaleźli się Stary Dwór Chotów oraz szef kuchni miejscowej restauracji Maciej Kobylański.

Przewodnik przyznał 13,5 punktu na 20 możliwych i dwie czapki. System oceniania opiera się na symbolu czap kucharskich, w ten sposób są oceniane i restauracje, i szefowie kuchni. Miejsca, które uzyskały powyżej 10 punktów są opisywane w przewodniku. Na podstawie powyższej punktacji najlepszym przyznawane są czapki kucharskie (od 1 do 5) jako wyznacznik jakości. Gault&Millau, podobnie jak Michelin, wysyła swoich inspektorów anonimowo. Nie są znane ich personalia, a swoją ostateczną ocenę przyznają według siatki 500 punktów, na które powinni zwrócić uwagę – od uśmiechu kelnera na powitanie, przez wystrój wnętrza, otoczenie restauracji itd. Szczególną uwagę zwrócono na obsługę kelnerską, która znakomicie orientuje się w podawanych daniach. Regionalności miejscu dodaje także fakt serwowania piwa z browaru Fortuna w Miłosławiu. Obiekt posiada znakomitą część hotelową, a pieczołowicie odrestaurowany zabytkowy budynek i park zachęcają do spędzenia tu więcej czasu, niż tylko podczas jedzenia wyśmienitego obiadu.

Maciej Kobylański to szef kuchni młodego pokolenia, ma 26 lat, ale już olbrzymie doświadczenie, wyczucie smaku, znajomość produktu lokalnego i kuchni polskiej. Jak pisze przewodnik: Wciąż uczy się od mistrzów, bierze udział w konkursach kulinarnych i praktykach zagranicznych. Jego poczynania wspiera, zapraszając na różne wydarzenia kulinarne, Witold Wróbel – członek Polskiej Akademii Smaku a także osoba, o której autorzy przewodnika piszą: dobry duch polskiej gastronomii, odkrywca młodych talentów kulinarnych.